Home » 5 rýchlych a chutných receptov na španielske tapas

5 rýchlych a chutných receptov na španielske tapas

Máte chuť na španielske tapas? Ukážeme Vám 5 úžasných tipov na rýchle tapas, ktoré vás prenesú do atmosféry Španielska. Naše recepty sú plné chutí, farieb a autentických ingrediencií, ktoré vám poskytnú výlet priamo do slnečného juhu. Vďaka týmto receptom objavíte jednoduché spôsoby, ako pripraviť tieto lahodné španielske tapas a potešíte svoje chuťové poháriky.

Tapas de Patatas Bravas

Tapas de Patatas Bravas sú skvelým začiatkom našho španielského kulinárského dobrodružstva. Tento tradičný tapas zahŕňa malé kúsky opečených zemiakov, ktoré sú posypané pikantnou bravas omáčkou. Pre skvelú chuť môžete bravas omáčku doplniť aj majonézou a čerstvou petržlenovou vňaťou.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 veľké zemiaky
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • 1/2 lyžičky čili prášku
  • 1/2 lyžičky cukru
  • Soľ a korenie podľa chuti
  1. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a osušíme ich papierovým obrúskom.
  2. Na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme na ňom zemiaky, kým nebudú zlatisté a krehké.
  3. Do ďalšej panvice dáme trochu olivového oleja a opražíme na ňom cibuľu a cesnak, až kým nezmäknú.
  4. Pridáme sladkú papriku, mletú červenú papriku, čili prášok, cukor, soľ a korenie.
  5. Všetko dobre premiešame.
  6. Zmiešame opečené zemiaky s bravas omáčkou, aby sa dobre obalili.
  7. Hotové podávame s petržlenovou vňaťou a ďalšou omáčkou podľa vlastnej chuti.

baked-potato-patatas-bravas

Tortilla Española

Tortilla Española, známa aj ako španielska omeleta, je jednoduché a chutné jedlo, ktoré môže byť servírované nielen na raňajky, ale aj na obed či večeru. Je to kombinácia vajec, zemiakov a cibule, ktoré sú pečené do zlatista, zároveň sú dokonalo krémové.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 veľké zemiaky
  • 1 veľká cibuľa (nasekaná)
  • 6 vajec
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej
  1. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
  2. Cibuľu nakrájame na tenké prúžky.
  3. V miske vymiešame vajcia so soľou a korením.
  4. Na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme zemiaky a cibuľu, kým nebudú zlatisté a mäkké.
  5. Orestované zemiaky a cibuľu pridáme do vajíčkovej zmesi a všetko dobre premiešame.
  6. Na panvicu s rozpáleným olivovým olejom nalejeme vajíčkovú zmes a pečieme na miernom ohni.
  7. Pomocou taniera otočíme tortillu a dopečieme aj na druhej strane.
  8. Podávame teplú alebo studenú, podľa Vašich preferencii a nakrájanú na kúsky.

spanish-tortilla

Gazpacho

Gazpacho je osviežujúca studená polievka, ktorá je ideálna na letné dni. Je plná zrelých paradajok, uhorky, papriky, cibule a ďalších prísad, ktoré dodávajú jedlu osviežujúci a výrazný španielsky šmrnc.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 4 veľké paradajky
  • 1 uhorka (ošúpaná a nakrájaná)
  • 1 zelená paprika (odstránené semienka a nakrájaná)
  • 1/2 cibule (nasekaná)
  • 1 strúčik cesnaku (nasekaný)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 2 lyžice octu
  • Soľ a korenie podľa chuti
  1. Paradajky ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky.
  2. Všetky zeleninu vložíme do mixéra a mixujeme, kým nezískame hladkú konzistenciu.
  3. Pridáme olivový olej, ocot, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.
  4. Polievku necháme v chladničke vychladnúť aspoň 1 hodinu.
  5. Podávame studené a môžeme ozdobiť čerstvou petržlenovou vňaťou alebo krutónmi.

Traditional Spanish gazpacho

Paella

Paella je jedným z najznámejších španielskych jedál. Je to vynikajúci pokrm , ktorej základom tvorí špeciálna španielska ryža a je kombinovaná s rôznymi druhmi morských plodov, kuracím mäsom a klobásou. Je to vynikajúci spôsob, ako si vychutnať bohatú španielsku kuchyňu.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 2 poháre španielskej paella ryže
  • 400 g morských plodov (krevety, mušle, chobotnice)
  • 2 kuracie prsia (nakrájané na kúsky)
  • 150 g chorizo klobásy (nakrájaná na plátky)
  • 1 veľká cibuľa (nasekaná)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 červená paprika (nasekaná)
  • 1 paradajka (ošúpaná a nakrájaná)
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • Šafránové vlákna (štipka)
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej
  1. Na panvici si rozpálime olivový olej a opražíme kuracie mäso a chorizo klobásu, kým nebudú dobre opražené.
  2. Pridáme cibuľu, cesnak, papriku a paradajky a orestujeme ich do zmäknutia.
  3. Pridáme ryžu a premiešame, aby sa ryža dobre premiešala s ostatnými ingredienciami.
  4. Pridáme sladkú papriku a šafránové vlákna a všetko dobre premiešame.
  5. Postupne pridávame zeleninový vývara necháme zmes variť.
  6. Pridáme morské plody a varíme, kým sa ryža a morské plody dobre uvaria.
  7. Podávame teplé, ozdobené čerstvou petržlenovou vňaťou.

Fresh seafood paella,

Churros s čokoládou

Na záver vám predstavíme sladkú španielsku pochúťku – churros. Tieto krehké a vynikajúce koláčiky sú vnútri mäkké a vonku chrumkavé a pokryté vrstvou práškového cukru. Doprajte si ich s roztopenou čokoládou a nebudete si ich vedieť vynáchvaliť.

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 pohár múky
  • 1 pohár vody
  • 1 lyžička cukru
  • Soľ (štipka)
  • Olej na vyprážanie
  • Práškový cukor na posypanie
  1. V hrnci zohrejeme vodu, pridáme cukor a soľ a necháme vodu zovrieť.
  2. Pridáme múku a rýchlo premiešame, kým sa všetko dobre nespojí a vytvorí sa hladké cesto.
  3. Cesto vložíme do vrecka na zdobenie, vytlačíme ho do hrnca a vyprážame v rozohriatom oleji, kým nebudú churros zlatisté.
  4. Churros vyberieme z oleja a necháme ich odkvapkať na papierovom obrúsku.
  5. Posypeme práškovým cukrom a podávame s roztopenou čokoladou.

churros-chocolate

V dnešnom článku sme vám predstavili 5 úžasných tipov na rýchle španielške patas, ktoré vás okamžite prenesú do španielskej dovolenkovej atmosféry. Tieto jedlá vám zaručene dodajú chuťový zážitok, aký môžete zažiť len v Španielsku. Nechajte sa inšpirovať našimi receptami a pripravte si španielske delikatesy priamo v pohodlí vášho domova. Buen provecho!