Home » 7 tipov pre krajší a spokojnejší život

7 tipov pre krajší a spokojnejší život

Žiť svoj život spokojne a šťastne – to je to, čo všetci chceme. Skvelou správou je, že to nezávisí od nafúknutého bankového účtu. Nasledujte a implementujte naše tipy do svojej dennej rutiny a život bude jednoduchý a úžasný.

1. Doprajte si veci, ktoré máte radi

Či už máte radi pozemný hokej, alebo sa vám páči nápad tráviť čas cestovaním v zahraničí, urobte priestor pre veci, ktoré máte radi.

Ľudia príliš často žijú svoj život tak, aby vyhoveli iným. Nerozhodujú sa na základe autentických túžob, ale na základe svojho ega a toho, ako chcú byť v živote vnímaní.

Buďte sami sebou a objavujte, čo chcete. Venujte čas tomu, aby ste si užili veci, ktoré vás robia šťastnými.

2. Pravidelne cvičte

Cítite sa v polovici dňa letargický? Už vás niekedy znechutili jednoduché každodenné povinnosti, ako je nakupovanie potravín alebo domáce práce?

Zmeňte svoj životný štýl. Nie drasticky, aj malá zmena dokáže priniesť obrovský efekt. Každý týždeň absolvujte aspoň 150 minút miernej intenzity fyzickej aktivity. Nemusíte trénovať na triatlon ani šplhať po útese – pokiaľ vás to, samozrejme, nerobí šťastnými.

Pravidelný pohyb nerobí dobre len telu. Môže pomôcť redukovať stres, pocity úzkosti a príznaky depresie a zároveň zvýšiť sebavedomie a pocit šťastia.

Trik je v tom, aby ste sa nepreťažili. Ak sa zrazu vrhnete do namáhavej rutiny, môžete skončiť len frustrovaní (a ubolení).

Zvážte tieto úvodné cvičenia:

  • každý večer po večeri sa prejdite po okolí vášho domova
  • prihláste sa na začiatočnícky kurz jogy alebo tai chi
  • začnite svoj deň 5 minútovým strečingom
  • pripomeňte si všetky zábavné aktivity, ktoré ste si kedysi užívali, ale ktoré sa dostali na vedľajšiu koľaj. Alebo by ste mohli zvážiť začatie aktivít, ktoré ste vždy chceli vyskúšať, ako je golf, bowling alebo tanec.

3. Meditujte

Urobte si z toho ranný rituál, praktizujte meditáciu denne a zaručene pocítite jej účinky.
Jej benefity sú obrovské – pokojná myseľ, zvýšená koncentrácia, lepšia jasnosť mysle, relaxácia duše aj tela.

Začnite meditovať hoci len 5 minút od dnešného dňa a začnite si všímať rozdiel.

4. Formujte svoj životný štýl podľa svojich osobných preferencií

Osprchujte sa na obed, buďte dlho hore a vstávajte neskoro, v lete pálte vianočné sviečky, necestujte na dovolenku, namiesto toho šetrite peniaze, majte dva telefóny na rôzne účely – jednoducho žite život podľa svojich predstáv a netrápte sa tým, čo robí „stádo“.

5. Spite sedem až osem hodín denne

Prioritizovanie spánku je jednou z najlepších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste sa pripravili na úspešný deň plný energie. Nedostatok spánku môže viesť k vážnym zdravotným problémom, ako aj negatívne ovplyvniť náladu, motiváciu a úroveň energie.

Kvalitný spánok je zdravý návyk, ktorý si mnohí potrebujú zlepšiť. Väčšina dospelých by si ho mala dopriať každú noc aspoň sedem až osem hodín.

Ak máte problémy so spánkom, sledujte svoje spánkové vzorce. Všímajte si, koľko spíte každú noc, faktory, ktoré prispievajú k spánku, alebo jeho nedostatku, ako oddýchnutí sa cítite a koľko energie máte počas dňa.

Potom vyskúšajte spánkové stratégie na zlepšenie spánku, ako je napríklad vytvorenie relaxačného a pokojného prostredia, minimalizácia svetla a hluku, zavedenie rituálov pred spaním, zvládanie stresu a vypínanie elektronických zariadení.

Ako pomoc môžete využť aj silu prírody. Napríklad valeriána, medovka, vrbovka, alebo ashwagandha výrazne zvyšujú kvalitu spánku.

6. Udržujte kontakty s ľuďmi, s ktorými sa cítite dobre

Maximalizujte čas, ktorý trávite s ľuďmi, s ktorými sa radi stretávate. Spojenie s tými, ktorí vyžarujú pozitivitu a majú podobné záujmy, vás nadchne a nabije energiou.

Na druhej strane, ľudia, s ktorými nemáte nič spoločné, alebo ktorí majú pesimistické videnie sveta, často sa sťažujú, alebo robia zlé rozhodnutia, len odčerpávajú váš energetický účet. Buďte selektívni, pokiaľ ide o spoločnosť, s ktorou ste v kontakte.

Je dôležité stanoviť si limity a hranice, aby ste sa chránili a šetrili si energiu, keď ste v blízkosti ľudí, ktorí nedopĺňajú vaše energetické zásoby.

7. Vyhnite sa predávkovaniu správami

„Konzumácia“ správ je dôležitý spôsob, ako zostať v kontakte s dianím vo svete. Môže to byť vzdelávacie, zábavné a dokonca inšpirujúce.

Dobré správy sa však len zriedka dostanú do titulkov. Namiesto toho neustále počúvame o najhoršom z najhorších. Je to nielen deprimujúce a vyvolávajúce úzkosť, ale vytvára to aj nerealistický pohľad na svet, čo spôsobí, že sa budete sústreďovať na svoje najhoršie obavy namiesto toho, aby ste rozoznávali dobro, ktoré vás obklopuje.

Takýmto správam sa nemôžete úplne vyhnúť, ale snažte sa minimalizovať svoju expozíciu, keď môžete, najmä v ťažkých časoch.

+1 tip na záver: Myslite na ľudí v dobrom

Udržiavanie súcitného myslenia je ďalším spôsobom, ako šetriť svoju energiu pre plnohodnotný život. Jeden z príkladov praktizovania tejto metódy myslenia sa nazýva láskavá pozornosť.

Skúste napríklad nadviazať očný kontakt s neznámym človekom a usmejte sa, pričom si pomyslíte: „Prajem ti všetko dobré“. Tento pozitívny čin vás odradí od súdenia tej osoby.

Odsudzovanie druhých môže viesť k tomu, že súdime samých seba a tento typ negatívneho vnútorného dialógu môže byť vyčerpávajúci.

Uvidíte, že s každým krokom, ktorý urobíte smerom k tejto dôležitej investícii do starostlivosti o seba, sa budete cítiť lepšie a lepšie.

Zdroje informácií:

  • powerofpositivity.com
  • healthline.com