Veľká noc je sviatkom obnovy, svetla a nádeje. Je to čas, kedy príroda ožíva a s ňou aj naše domácnosti – napĺňajú sa vôňou jarných kvetov, smiechom rodiny a… vôňou poctivého jedla. Tradičný veľkonočný stôl je jedinečným rituálom, ktorý spája generácie. A práve dnes máme možnosť túto tradíciu nielen udržať, ale aj oživiť – štipkou modernej kreativity.
Pripravili sme pre vás výber klasických veľkonočných jedál s jemným moderným twistom. Niečo pre milovníkov tradícií aj tých, ktorí radi experimentujú. Vitajte pri stole!
1. Plnené vajíčka trochu inak
Tradične: Uvarené vajíčka, rozpolené a plnené žĺtkovou zmesou s horčicou.
Moderný nádych:
Vajíčka plňte nátierkami rôznych chutí:
-
avokádovo-limetkovou s čerstvou koriandrovou vňaťou,
-
cviklovou s chrenom a jogurtom,
-
syrovou s medom a vlašskými orechmi.
Tip: Použite japonské majonézy alebo štipku wasabi pre odvážnych.
2. Veľkonočný mazanec s vanilkovým krémom
Tradične: Sladký kysnutý koláč s hrozienkami a mletým makom.
Moderný nádych:
Upečte mini mazance ako muffiny a podávajte ich s jemným mascarpone krémom s vanilkou a kvapkou pomarančového likéru.
Tip: Posypte nasekanými pistáciami alebo kandizovanou pomarančovou kôrou pre extra šmrnc.
3. Údené mäso s jarným pyré
Tradične: Údené bravčové alebo šunka podávaná s chrenom a vajcom.
Moderný nádych:
Namiesto klasickej prílohy skúste hráškovo-zemiakové pyré s čerstvou mätou. Chren premeňte na chrenovú espumu (penovú omáčku) pomocou šľahača – moderný efekt zaručený.
Tip: Servírujte na drevenej doske, ako štýlový „veľkonočný tapas“.
4. Zelený šalát s vajíčkom a kvitnúcou jarou
Tradične: Šalát zo šalátu, reďkoviek a vajíčok s octovou zálievkou.
Moderný nádych:
Pridajte k šalátu rukolu, polníček, mikrobylinky, jedlé kvety (fialky, sedmokrásky) a servírujte so zaúdeným dresingom z dijonskej horčice, medu a jablkového octu.
Tip: Vajíčka uvarte namäkko – tekutý žĺtok dodá šalátu krémovosť.
5. Domáca nátierka 3x inak
Tradične: Tvarohová alebo bryndzová nátierka.
Moderný nádych:
-
Tvaroh & pečená paprika & tymian
-
Bryndza & sušené paradajky & bazalka
-
Vegan: nátierka z bielej fazule & citrónová kôra & kurkuma
Tip: Podávajte s domácim kváskovým chlebom alebo pečenými plackami z batatov.
6. Veľkonočný koláč so zajačikom… ale inak
Tradične: Koláč v tvare baránka alebo zajačika z piškótového cesta.
Moderný nádych:
Upečte mrkvový cheesecake v tvare zajačika! Šťavnatý, svieži a neodolateľný.
Základ z rozdrvených sušienok, plnka z krémového syra a jemne korenená mrkva (škorica, zázvor, muškátový oriešok).
Tip: Ozdobte jedlým machom z piškót a špenátu pre efekt jarného záhonu.
BONUS: Veľkonočný drink – bylinný aperitív
Veľká noc nemusí byť len o jedle. Pripravte si domácu limonádu z medovky a citróna, alebo ľahký aperitív s bazovým sirupom, sektom a mätou.
Veľká noc je príležitosťou na to, aby sme sa spojili – nielen pri stole, ale aj v myšlienkach a spomienkach. Tradičné recepty sú srdcom sviatkov, no trochu modernej invencie im dodá nový život. Nech je váš veľkonočný stôl bohatý nielen na chute, ale aj na zážitky.
Láska, radosť a dobré jedlo. To je pravý veľkonočný zázrak.