Home » Veľkonočný stôl: Tradičné recepty s moderným nádychom

Veľkonočný stôl: Tradičné recepty s moderným nádychom

Veľká noc je sviatkom obnovy, svetla a nádeje. Je to čas, kedy príroda ožíva a s ňou aj naše domácnosti – napĺňajú sa vôňou jarných kvetov, smiechom rodiny a… vôňou poctivého jedla. Tradičný veľkonočný stôl je jedinečným rituálom, ktorý spája generácie. A práve dnes máme možnosť túto tradíciu nielen udržať, ale aj oživiť – štipkou modernej kreativity.

Pripravili sme pre vás výber klasických veľkonočných jedál s jemným moderným twistom. Niečo pre milovníkov tradícií aj tých, ktorí radi experimentujú. Vitajte pri stole!


1. Plnené vajíčka trochu inak

Tradične: Uvarené vajíčka, rozpolené a plnené žĺtkovou zmesou s horčicou.

Moderný nádych:
Vajíčka plňte nátierkami rôznych chutí:

  • avokádovo-limetkovou s čerstvou koriandrovou vňaťou,

  • cviklovou s chrenom a jogurtom,

  • syrovou s medom a vlašskými orechmi.

Tip: Použite japonské majonézy alebo štipku wasabi pre odvážnych.


2. Veľkonočný mazanec s vanilkovým krémom

Tradične: Sladký kysnutý koláč s hrozienkami a mletým makom.

Moderný nádych:
Upečte mini mazance ako muffiny a podávajte ich s jemným mascarpone krémom s vanilkou a kvapkou pomarančového likéru.

Tip: Posypte nasekanými pistáciami alebo kandizovanou pomarančovou kôrou pre extra šmrnc.


3. Údené mäso s jarným pyré

Tradične: Údené bravčové alebo šunka podávaná s chrenom a vajcom.

Moderný nádych:
Namiesto klasickej prílohy skúste hráškovo-zemiakové pyré s čerstvou mätou. Chren premeňte na chrenovú espumu (penovú omáčku) pomocou šľahača – moderný efekt zaručený.

Tip: Servírujte na drevenej doske, ako štýlový „veľkonočný tapas“.


4. Zelený šalát s vajíčkom a kvitnúcou jarou

Tradične: Šalát zo šalátu, reďkoviek a vajíčok s octovou zálievkou.

Moderný nádych:
Pridajte k šalátu rukolu, polníček, mikrobylinky, jedlé kvety (fialky, sedmokrásky) a servírujte so zaúdeným dresingom z dijonskej horčice, medu a jablkového octu.

Tip: Vajíčka uvarte namäkko – tekutý žĺtok dodá šalátu krémovosť.


5. Domáca nátierka 3x inak

Tradične: Tvarohová alebo bryndzová nátierka.

Moderný nádych:

  • Tvaroh & pečená paprika & tymian

  • Bryndza & sušené paradajky & bazalka

  • Vegan: nátierka z bielej fazule & citrónová kôra & kurkuma

Tip: Podávajte s domácim kváskovým chlebom alebo pečenými plackami z batatov.


6. Veľkonočný koláč so zajačikom… ale inak

Tradične: Koláč v tvare baránka alebo zajačika z piškótového cesta.

Moderný nádych:
Upečte mrkvový cheesecake v tvare zajačika! Šťavnatý, svieži a neodolateľný.

Základ z rozdrvených sušienok, plnka z krémového syra a jemne korenená mrkva (škorica, zázvor, muškátový oriešok).

Tip: Ozdobte jedlým machom z piškót a špenátu pre efekt jarného záhonu.


BONUS: Veľkonočný drink – bylinný aperitív

Veľká noc nemusí byť len o jedle. Pripravte si domácu limonádu z medovky a citróna, alebo ľahký aperitív s bazovým sirupom, sektom a mätou.


Veľká noc je príležitosťou na to, aby sme sa spojili – nielen pri stole, ale aj v myšlienkach a spomienkach. Tradičné recepty sú srdcom sviatkov, no trochu modernej invencie im dodá nový život. Nech je váš veľkonočný stôl bohatý nielen na chute, ale aj na zážitky.

Láska, radosť a dobré jedlo. To je pravý veľkonočný zázrak.